2018. április 3.

"Az Örök tél a legújabb azon magyar filmek sorában, amelyek szembe kívánnak nézni a múlttal, és mindezt a fiatal alkotók lendületének, illetve művészi látásmódjának segítségével teszik… A film alkotóinak legnagyobb erénye talán az, hogy szinte észrevétlenül formálják át hőseiket. Személyiségük eltorzul, a megtört emberekből szilaj, kőkemény túlélők lesznek, mindez pedig nagyon is hiteles."

Tovább a forrásra: Hét Nap

2018. március 24.

"MÉRFÖLDKŐ a kommunizmus rémtetteiről szóló mozgóképek lassan gyarapodó sorában, mert végre nem magyaráz, hanem megmutat… okos, mértéktartó – méltó – megemlékezés a túlélőkről és az áldozatokról."

Tovább a forrásra: Magyar Kurír

2018. március 9.

"Kiváló forgatókönyv, csavaros történet és remek színészi alakítások – méltán lehetünk büszkék az Örök télre, egy újabb kimagasló magyar filmre."

Tovább a forrásra: civishir.hu

“Megható, átélhető és tele van érzelemmel. Bemutatja az a mérhetetlen emberi szenvedést, amin a táborok rabjai keresztülmentek, de soha egy percig nem hatásvadász és nem giccses.”

Tovább a forrásra: popcornproject.hu

“... és akkor jön ez a roppant tehetséges, eddig magáról alig-alig hallató színésznő, Gera Marina és megcsinálja a varázslatot, ellopja a „show”-t. Marinának olyan kisugárzása és jelenléte van, ami nem tanulható. De nem csak miatta kiváló film a Szász-Köbli páros legújabb munkája... Szép, megindító darab az Örök tél. Precízen szerkesztett mű, kifinomult, lírai mozi.”

Tovább a forrásra: filmezunkazagyban.blogspot.hu

2018. március 2.

“A nagyszerű rendezői és operatőri munkának köszönhetően a néző testközelből, és nem kívülről nézve tapasztalja meg a kemény munkát, az éhezést, a reménytelenséget, a földbe vájt lyukban átélt elkülönítést, a betegséget, a halált és a szereplők ezek hatására bekövetkező jellemváltozásait. A színészek alakítása is hibátlan, senkitől sem látunk túltolt, oda nem illő vagy művi alakítást.”

Tovább a forrásra: KultBumm

"Jó film... Elkerül egy sor hasonló mozira jellemző csapdát és giccses megoldást, a történet működik, a fényképezés kiváló, a színészek remekelnek, a főszereplőt alakító Gera Marina pedig még az erős mezőnyből is kiemelkedik."

Tovább a forrásra: MNO.hu

2018. március 1.

“Gera Marina, akinek ez az első főszerepe, minden szempontból csodálatosan játszik... A motivációk megalapozottak, a cselekmény feszes, a végkifejlet katarzisos, az operatőri munka pedig nagyvászonért kiált.”

Tovább a forrásra: liget.ro

2018. február 28.

“Hihetetlen és érthetetlen, hogy ezt a filmet nem vetítették a mozik. Ez valóban mestermű... Minden együtt van, ami a nagy filmek sajátossága, beleértve a történeten átfutó szerelmi szálat is, amely azonban a hollywoodi szokástól eltérően nagyon elegáns „záróakkordot” kapott, ugyancsak két remek színészi alakítással, Gera Marina és Csányi Sándor részéről.”

Tovább a forrásra: felvidek.ma

"A Szász-Köbli duó minden filmes csapdát kikerülve, mesterien mértéktartó, de megrázóan érzelmes filmet készített... Szász nagyon tud bánni a színészekkel: Gera Marina Irén szerepében óriási esélyt kapott, és élt is vele – igazán lenyűgöző a játéka, Csányi Sándor (Rajmund) pedig méltó partnere."

Tovább a forrásra: eszak.hu

2018. február 27.

"Hiteles és megrendítő... szemet kápráztató és monumentális, nagyvászonra, nem pedig tévéképernyőre kívánkozik. A színészek mindegyike egytől-egyig visszafogott, de megrázó alakítást nyújt."

Tovább a forrásra: Kritizátor

2018 február 27.

“Érzékeny, remekszabott, letaglózó... Minden képkockáról szépen és tisztán kiviláglik a nemes alkotói szándék, a karakterek iránti mérhetetlen empátia, a téma iránti elkötelezettség... Nem csak azért “fontos”, mert fontos dolgokról beszél, hanem azért is, mert veszettül tehetséges emberek álltak mind a kamera előtt, mind pedig mögött.”

Tovább a forrásra: puliwood.hu

“Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a Saul fia óta nem született olyan nemzetközi nívójú magyar film, mint az Örök tél. Amit a leginkább sajnálhatunk, hogy tévéfilm lévén - egyelőre - nem láthatjuk moziban. 9/10”

Tovább a forrásra: smokingbarrels.blog.hu

2018. február 26.

„Az Örök tél fontos témáról beszél. Ügyesen és hatásosan mutatja be a felfoghatatlant, az emberi méltóság fokozatos elvesztését, a remény halovány szikráját, a borzalmakat. Emberi történet egy embertelen helyzetben. Az alkotóknak pedig úgy sikerült erőteljes alkotást összehozni, hogy mégis finom és érzékeny maradt.”

Tovább a forrásra: filmszakadas.blogstar.hu

„A pontos és visszafogott színészi játéknak és a letisztult képi világnak hála, a fő hangsúly nem a borzalmak minél naturalistább bemutatásán van… A film végső csavarja pedig egyszerre hozza el a felszabadulást, de valami sötét, baljós árny is rátelepszik a lelkünkre, ami napokkal később is fogva tart.”

Tovább a forrásra: welovebudapest.com

2018. február 26.

“Nagyon erős és megrázó alkotás... Minden modorosságot mellőzve dolgoz fel egy nagyon súlyos témát, miközben behúzza a nézőt, és végig leköti a figyelmét.”

Tovább a forrásra: mandiner.hu

“Kivételes film... külön kiemelném, hogy a végjáték, a lezárás az egyik legkeserűbb, legzseniálisabb jelenet, amit az utóbbi jó pár évben magyar filmben láthattam.”

Tovább a forrásra: criticsoffice.gportal.hu

2017. február 25.

“LENYŰGÖZŐ... Hiánypótló, nagyszerűen kivitelezett film, amely fojtogató atmoszférájával, emlékezetes képi világával és erős alakításaival egy fontos magyar tragédiát szuggesztíven jelenít meg: magába szippant, és még nagyon sokáig nem ereszt. 9/10”

Tovább a forrásra: hu.ign.com

2018. február 25

"Az, hogy az Örök tél végig mértéktartó, a témájához méltó, a sok-sok csapdát ügyesen kikerülő film tud maradni, mégiscsak Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró érdeme… A film egyik legnagyobb erénye annak bemutatása, hogy az ember még a legiszonyúbb körülmények között is képes élni, sőt, szeretni is."

Tovább a forrásra: index.hu

2018. február 25.

„Megrendítő és hiánypótló alkotás… úgy ragad magával, és nyújt katartikus élményt, hogy közben végig mentes marad a giccstől és a hatásvadász közhelyektől.”

Tovább a forrásra: ujszo.com

„Az erős színészi jelenlét mellett a végtelen hómezők és a zárt terek kontrasztjára bátran építő remek operatőri munka, az általános szótlanságban kétszeres erővel csattanó rövid, de életszerű párbeszédek, és a történethez logikusan illeszkedő keserű happy end teszik teljessé a szívbe markoló élményt.”

Tovább a forrásra: demokrata.hu

2018. február 24.

„Az Örök tél a Szász-Köbli duó eddigi leghosszabb, leglátványosabb, legtöbb szereplőt mozgató, s egyben legösszeszedettebb filmje is. Nagy András operatőri munkája természetesen mozivászonért kiált, Parádi Gergely zenéje is bőven hollywoodi szint, s még a hangulatában erősen spielbergi befejezésbe se buknak bele… Értékes, szép film.”

Tovább a forrásra: hvg.hu

2018. február 22.

„A Szász Attila és Köbli Norbert alkotópáros egyrészt szintet lépett korábbi tévéfilmjeikhez képest, másrészt miért nem került moziforgalmazásba ez a mű? Az Örök tél bőven megállná a helyét mozifilmként… Merthogy, azon túl, hogy a maga nagyjából két órás játékidejével hosszabb és kerekebb Köbli és Szász korábbi munkáinál, fajsúlyosabb és témájában is jelentősebb azoknál.”

Tovább a forrásra: port.hu

„Gera Marina játéka az Örök tél egyik legnagyobb erőssége. A kezdeti harciasság és az ezzel párhuzamosan megjelenő remény Gera alakításának köszönhetően hitelesen változik át beletörődésbe, elfogadásba… tekintetéből eltűnik minden csillogás, a helyére pedig az átélt szörnyűségekből fakadó megtörtség árnya költözik.”

Tovább a forrásra: http://magyar.film.hu

2018. február 21.

"Szász Attila rendező jól bevált írótársával, Köbli Norberttel karöltve kerekített egy olyan drámai, felfokozott forgatókönyvet, hogy annak láttán még Steven Spielberg is elismerően csettintene... És eléri, hogy a film – nem kis mértékben Nagy András operatőr képeinek köszönhetően – olyan erős atmoszférát teremtsen, ami még napokkal később is kísérti a nézőjét. 9/10"

Tovább a forrásra: 24.hu

„Az utóbbi évek egyik legfontosabb magyar filmje, egyszerre kemény megemlékezés a kommunizmus bűneiről és elégtétel az áldozatoknak. Nemcsak fontos, hanem nagyon megható mű is… az első jelenettől kezdve iszonyú szívfacsaró… Az Örök tél nyíltan kimondja, amit eddig elhallgattak, és még annál sokkal többet is. 9/10”

Tovább a forrásra: filmtekercs.hu

“Fontos és hiánypótló film, mely régi adósságot törleszt, teszi mindezt magas művészi értékkel, mindenféle szemrehányás nélkül... Szükség volt rá és jó lett. 9/10”

Tovább a forrásra: hetediksor.hu

“A film kétharmada játszódik a munkatáborban, és ez a kétharmad pokolian erős, lebilincselően izgalmas, szikár és realista, szinte kegyetlen, de felemelő… az Örök tél elérheti, hogy ne csak a történészek gondolkodjanak a magyar múlt traumáiról, hanem minden néző. 8/10”

Tovább a forrásra: kortarsonline.hu

"Letaglózó..."

"Az utóbbi évek leghatásosabb történelmi drámája..."

"Ritkán van részünk olyan moziélményben, ahol a vetítés végén jobbra és balra sandítva is könnyeikkel küszködő, szemüket törölgető embereket látunk..."

Tovább a forrásra: alfahir.hu

2018. január 31.

“A film pazarul sikerült. Eredeti és hiánypótló... drámai, érzelmes, de mégis mértéktartó... remek rendezői és operatőri munka, virtuóz színészi játék”

Tovább a forrásra: 888.hu

A SZUPERMODERN STÚDIÓ BEMUTATJA A GULÁG EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVAL SZÁSZ ATTILA FILMJÉT GERA MARINA  CSÁNYI SÁNDOR  “ÖRÖK TÉL”
DÖBRÖSI LAURA  KISS DIÁNA MAGDOLNA  FARKAS FRANCISKA  KURTA NIKÉ  OROSZ ÁKOS  FÜR ANIKÓ  GÁSPÁR TIBOR
GYÁRTÁSVEZETŐ SZABÓ LÁSZLÓ RENDEZŐASSZISZTENS KOPEK DONÁT SMINK HORTOBÁGYI ERNELLA JELMEZ KEMENESI TÜNDE
DÍSZLET HORVÁTH VIKTÓRIA  NÁNÁSSY ZSOLT HANG MAJOR CSABA ZENE PARÁDI GERGELY VÁGÓ HARGITTAI LÁSZLÓ H.S.E.
FÉNYKÉPEZTE NAGY ANDRÁS H.S.C. PRODUCER KÖVES ÁBEL  LAJOS TAMÁS
HAVASI JÁNOS “LÁNYKÁK, AZ IDŐ ELJÁRT” CÍMŰ KÖNYVE NYOMÁN
ÍRTA KÖBLI NORBERT  SZÁSZ ATTILA RENDEZTE SZÁSZ ATTILA
Gulág Emlékbizottság NKA Szupermodern Filmstúdió