Rendező, forgatókönyvíró

Balázs Béla-díjas filmrendező, 1996-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Pályáját filmkritikusként és filmforgalmazóként kezdte, 2002 óta rendez reklámfilmeket. Több mint 200 reklámfilmet forgatott hazai és nemzetközi stábokkal szerte a világon, Bejrúttól Mumbaion át Fokvárosig, melyekkel több rangos szakmai díjat nyert.

Első rövidfilmje, a Most látszom, most nem látszom (2005) több mint száz filmfesztiválon szerepelt, és 19 díjat kapott.

Két nagysikerű történelmi témájú tévéfilmet rendezett Köbli Norbert forgatókönyveiből: a berni magyar nagykövetség elleni ’58-as támadást feldolgozó A berni követ (2014) és a hírhedt Mágnás Elza gyilkosságról szóló Félvilág (2015) összesen több mint 60 nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást és 30 díjat nyert, többek között Montreálban, Los Angelesben, Tiburonban, Nahsville-ben, Moszkvában, Nápolyban és Barcelonában. A Félvilág a nagy siker hatására később moziforgalmazásba is került.

Szász Attila jelenleg az Örök tél utómunkálatain dolgozik, és nemrégiben fejezte be az Apró mesék című mozifilm forgatását, amely negyedik közös munkája Köbli Norbert forgatókönyvíróval és Lajos Tamás producerrel.

Forgatókönyvíró

Filmíróként / dramaturgként olyan 200-250 ezer nézőt vonzó mozisikerek fűződnek nevéhez, mint az S.O.S. szerelem (2007), a 9 és ½ randi (2008) és a Made in Hungária (2009). Legnagyobb szakmai sikereit ötvenes évekbeli trilógiájával (A vizsga, Szabadság különjárat, A berni követ) aratta. A Bergendy Péter rendezésében, Kulka János főszereplésével készült A vizsga tucatnyi nemzetközi díjat nyert, köztük a chicagói filmfesztivál Arany Hugó-díját, míg a Szabadság különjárat (rendező: Fazakas Péter) a Kamera Korrektúra legjobb tévéfilmnek járó díját érdemelte ki. A berni követ (rendező: Szász Attila) 2014 szeptemberében Bronz Zenit-díjat kapott Montrealban, decemberben pedig elnyerte az alaszkai filmfesztivál fődíját. A Szász Attilával készült második közös filmjével, a 2015-ben bemutatott Félvilággal Köbli Norbert elnyerte a Legjobb Forgatókönyvíró díját a kaliforniai Tiburonban és a 2016-os Magyar Filmhéten.

2007-ben megalapította a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét, amelynek máig elnöke. A mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége elismeréseként 2015. március 15-én Balázs Béla-díjban részesült.

Párhuzamosan végezte el a Pécsi Tudományegyetem jogi karát és a Színház és Filmművészeti Főiskola operatőr képzését, majd a Magyar Televízió később a Magyar Filmgyártó Vállalat munkatársa lett. 25 évig dolgozott operatőrként szinte minden műfajban, a TV-show-tól a híradóig, nemzetközi sikerű reklámfilmektől az egész estés nagyjátékfilmekig.

1999-ben saját produkciós céget alapított, hogy szakmai tőkéjét szenvedélye, a magyar játékfilm érdekében mozgósítsa. Produceri munkájának elsődleges célja az új tehetségek felkarolása valós alkotási lehetőségek biztosításával. Köbli Norberttel a kezdetektől forgatókönyvíróként és kreatív producerként működik együtt, Szász Attila pedig 2013-ban csatlakozott a műhelyhez. Hármuk közös TV filmjeit sokan a magyar történelmi film megújulásaként ünneplik.

A Moholy Nagy Művészeti Egyetemen végzett, tanult az Egyesült Királyságban, a University of Brightonon is. Sokrétű karrierjét tolmácsként kezdte, majd műsorvezető és szerkesztő volt a Magyar Televíziónál. Ezután Helsinkiben tanított a College of Designban. 1993-ban feleségével együtt megalapították az Artistát, a modern magyar divattervezés egyik úttörőjét. Köves Ábel itt a tervezés mellett videoklipek és reklámfilmek stylingjáért felelt, illetve art directorként dolgozott. A Future Filmsben kreatív producereként kezdett dolgozni 2003-ban, ahol több mint 200 reklámfilm fűződik a nevéhez. 2013-ban csatlakozott Lajos Tamás producerhez, azóta a külföldi és magyar reklámok mellett játékfilmeken is dolgozik, első munkája a Szász-Köbli alkotópáros sikerfilmje, a Félvilág volt, az Örök tél-t követően újabb közös munkájuk az Apró mesék című játékfilm.

Operatőr

Számos díjjal elismert operatőr, közönség- és fesztivál-sikerfilmek alkotója Európában és Amerikában is. Dolgozott Mundruczó Kornéllal a Szép napok (2002), A 78-as Szent Johannája (2003), a Kis Apokrif (2004) és a Johanna (2005) című filmekben, Hajdu Szabolccsal pedig többek között a Fehér tenyér (2006), a Bibliothèque Pascal (2010) és a Délibáb (2014) című filmekben. Ő fényképezte a Köbli Norbert forgatókönyvéből készült Szabadság különjárat (2013) és az Árulók (2017) című tévéfilmeket is. A Szász Attila – Köbli Norbert alkotópárossal készített filmjeivel, A berni követtel (2014) és a Félvilággal (2015) díjat nyert többek között Los Angelesben, Tiburonban, és az Aranyszem Operatőri Fesztiválon, 2016-ban pedig az utóbbiért megkapta a Magyar Filmdíjat.

Hargittai László, vagy ahogy a legtöbben hívják, Pamacs több mint 50 hazai alkotás vágójaként ismert a magyar filmes szakmában. Pamacs vágta Almási Tamás Sejtjeink (2002) című Magyar Filmszemle-díjas dokumentumfilmjét, ezen kívül Szekeres Csaba, Pigniczky Réka és Salamon András alkotásain is dolgozott már. Szász Attilával több, mint húsz éve dolgoznak együtt, ő vágta a rendező Most látszom, most nem látszom (2005), A berni követ (2014) és a Félvilág (2015) című filmjeit is, amelyért 2016-ban Magyar Filmdíjra jelölték.

Zeneszerző

Gitárművész, zeneszerző, dalszerző, több mint 15 éve ír zenét reklámokhoz és filmekhez. Több mint 200 reklámhoz és 12 tévéfilmhez szerzett zenét készített eddig, szinte minden stílusban alkotva a punkrocktól a drum and bass-ig, a nagyzenekari művektől az acapella kórusművekig. Köbli Norberttel dolgozott már korábban A vizsga (2011), a Szabadság különjárat (2013) és az Árulók (2017) című filmekben, valamint ő szerezte Köbli és Szász Attila összes eddigi közös filmjének zenéjét A berni követtől (2014) a Félvilágon át (2015) az Örök télig. A Félvilág zenéjéért 2016-ban Magyar Filmdíjra jelölték.

Hangmérnök

A StudioM hangutómunka stúdió tulajdonosa és hangmérnöke. A húszas évei elején, a budapesti underground zene világában került közel a hangtechnikához, majd 1998-ban elvégezte a Magyar Rádió hangmesteri képzését. A kilencvenes években számos nagykoncert hangosításáért felelt, majd az IBS Színpad hangmérnökeként és műszaki vezetőjeként dolgozott hét évig. Innen került a film világába, ahol olyan sikerfilmeken dolgozott, mint A nyomozó (2008), a 9 és ½ randi (2008), az Üvegtigris 3. (2010), ill. az HBO Társas játék (2011) és Terápia (2012) sorozatai. A 2009-es Magyar Filmszemlén Arany Mikrofon Díjat kapott a Valami Amerika 2., a Mázli és a Pinprick című filmek hangmérnöki munkájáért. Szász Attilával már első rövidfilmje, a Most látszom, most nem látszom (2005) óta együtt dolgozik, ő volt a hangmérnöke A berni követnek (2014) és a Félvilágnak (2015) is, utóbbiért 2016-ban Magyar Filmdíjra jelölték. Legutóbbi munkái közé tartozik A martfűi rém (2016), Az állampolgár (2016) a Budapest Noir (2017), valamint olyan Magyarországon forgó nemzetközi produkciók, mint a Vaksötét (2016) vagy a Colette (2018). Saját stúdiójában jelenleg több nagyjátékfilm, valamint reklám- és tévéfilm készül.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán, vizsgadarabok díszleteivel kezdték pályafutásukat. 1990-ben megalapították közös cégüket, és számos reklámfilm, videoklip, TV-sorozat, stúdiódíszlet látványtervezése és kivitelezése fűződik a nevükhöz. 2002-ben forgatták első nagyjátékfilmjüket, a Valami Amerikát. Ezután többek között a Magyar Vándor (2004), a Lora (2007), a Made in Hungária (2009), a Valami Amerika 2 (2008) és a Társasjáték (2011-2013) következett. 2015-ben készítették a XIX. században játszódó magyar sikerfilm, a Kincsem sajátos steampunk világot képviselő látványterveit. Az Örök tél díszleteinek megtervezését hiteles forrásokon alapuló, mély és alapos kutatómunka előzte meg a rendezővel. Jelenleg egy krimisorozaton dolgoznak.

Jelmeztervező

Az Iparművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1985-ben, majd Budapest mellett Bécsben és Bangkokban is dolgozott. 1989-ben nyitotta meg saját vállalkozását, a Kemenesi Design Studio-t, mely a divat- és jelmeztervezés területén egyaránt működik. A műhely színházi-, televíziós- és reklámprodukciókhoz jelmezeket, ill. különleges alkalmakra tervezett haute couture ruhákat készít. Tünde több mint 300 reklámfilmben dolgozott stylistként – a szakma fogásait 2007 óta tanítja is a Werk Stílus Akadémián. Nem először dolgozik az Örök tél alkotóival, ő tervezte Köbli Norbert ötvenes évekbeli trilógiájából a Szabadság különjárat (2013) és a Szász Attila rendezte A berni követ (2014) jelmezeit. Kiemelt munkái még a Veszettek (2015), a Brazilok (2016) és a szintén Köbli forgatókönyvéből készült Árulók (2017).

A SZUPERMODERN STÚDIÓ BEMUTATJA A GULÁG EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVAL SZÁSZ ATTILA FILMJÉT GERA MARINA  CSÁNYI SÁNDOR  “ÖRÖK TÉL”
DÖBRÖSI LAURA  KISS DIÁNA MAGDOLNA  FARKAS FRANCISKA  KURTA NIKÉ  OROSZ ÁKOS  FÜR ANIKÓ  GÁSPÁR TIBOR
GYÁRTÁSVEZETŐ SZABÓ LÁSZLÓ RENDEZŐASSZISZTENS KOPEK DONÁT SMINK HORTOBÁGYI ERNELLA JELMEZ KEMENESI TÜNDE
DÍSZLET HORVÁTH VIKTÓRIA  NÁNÁSSY ZSOLT HANG MAJOR CSABA ZENE PARÁDI GERGELY VÁGÓ HARGITTAI LÁSZLÓ H.S.E.
FÉNYKÉPEZTE NAGY ANDRÁS H.S.C. PRODUCER KÖVES ÁBEL  LAJOS TAMÁS
HAVASI JÁNOS “LÁNYKÁK, AZ IDŐ ELJÁRT” CÍMŰ KÖNYVE NYOMÁN
ÍRTA KÖBLI NORBERT  SZÁSZ ATTILA RENDEZTE SZÁSZ ATTILA
Gulág Emlékbizottság NKA Szupermodern Filmstúdió